Søg i denne blog

tirsdag den 30. september 2014

Vikinge-skjolde diy

Til festen skal ungerne ved den første post have udleveret et skjold som de skal dekorere, jeg har lavet nogle skabeloner der kan farvelægges og limes på i midten.





Materialer:


  • papkasse (flyttekasser)
  • Gaffatape (sølv-farvet)
  • limpistol/lim


Først skæres/klippes de runde stykker ud, jeg har brugt toppen af en papirkurv som skabelon.
Du skal bruge 2 runde papstykker pr. skjold, den ene ca. 1 cm mindre i diameteren. Jeg lavede alle runde stykker lige store til at starte med og klippede derefter ca. 1/2 cm af hele vejen rundt på halvdelen - du kan også vælge at lave/bruge 2 forskellige skabeloner.





På den største af de runde papstykker klæbes 5-10cm lange stykker gaffatape rundt om kanten så de overlapper hinanden - tænk ikke så meget på om det er pænt på bagsiden, den bliver skjult med det andet runde stykke pap.





Nu klippes en papstrimmel i passende længde, der skal fungere som håndtag. Find midten af det mindste runde papstykke og lav huller til papstrimlen. Træk papstrimlen igennem og lim den fast i begge ender, jeg har derudover sat et stykke gaffatape henover på bagsiden så jeg kan sikre mig at det holder.





Til sidst bruger jeg limpistolen til at klæbe de 2 runde papstykker sammen.


Super nemt og super billigt :)


mandag den 29. september 2014

Improviseret vikingekappe

Da vi jo som bekendt skal holde vikingefødselsdag for min bonussøn i midten af oktober, kræver det naturligvis at de voksne deltagere har styr på kludene. Da jeg i foråret afholdte vikingetema-fest for voksne er det meste af kostumet da heldigvis allerede på plads, men dengang var årstiden en anden og ja den foregik indendøre. Denne gang skal vi være ude og muligvis bliver temperaturen en anelse køligere og det kan jo ske at regne. Jeg synes næsten det ville være synd at tage en ganske alm overfrakke på og dermed skjule den fine vikingekjole så jeg har måttet improvisere. Improvisere fordi 2 meter 100% valket uld ikke står øverst på budgetlisten.





Til gengæld fandt jeg denne herlighed af en plisseret nederdel i uld, eller i hvert fald noget der minder om uld. Den kostede en flad 10'er i en genbrugsforretning - nogen gang kan man godt være heldig!





Den blev sprættet op og to fine kappestykker kom ud af det. Den blev kantet med noget gult hørstof øverst, og pyntet med et bånd. Ikke helt så autentisk som man kunne have ønsket, men et ganske fint alternativ.




Nu tror jeg vi er klar til at lege vikinger!







søndag den 21. september 2014

Vikingetogt - Skattejagt

Sådan en vikingefest skal jo næsten starte med en ordentlig "Quest". Jeg har nu brugt flere timer på at stykke en ordentlig en af slagsen sammen.

Til fødselsdagsfesten er vi 3 voksne til stede og det er nok et minimum, alt afhængig af hvor mange børn der skal deltage og om man vælger at splitte dem op i grupper - Jeg synes at alle børnene skal have denne oplevelse sammen og jeg selv vil agere gruppefører - Det fremgår nemlig ikke helt i Vikingetogtets beskrivelse.

Plottet er at børnene samles og får forklaret at en fjendtlig Skjoldmø (det er en af de voksne) har hærget vores lejr i løbet af natten og hat stjålet mad og våben - Børnene skal nu ud på et togt hvor de skal finde og bringe maden tilbage.

Der er 5 poster:


1. Post: Børnene får udstyr og skal dekorere deres skjold.
2. Post: Børnene skal træne med deres nye våben hos lejrens dygtigste kriger (en voksen).
3. Post: Bønene skal over "Den sorte bæk" og skal bygge en korkprop-båd hver.
4. Post: Børnene skal løse en opgave, en labyrint, børnene modtager sidste ledetråd når opgaven er løst.
5. Post: Børnene skal forhandle med Skjoldmøen (en voksen) og hjælpe hende med at finde nogle guldmønter i bytte for maden.

Hent hele den fulde beskrivelse af de forskellige poster, der står også hvilke materialer der skal bruges:

Vikingetogt - en fuld beskrivelse

Der kommer senere et blogindlæg der viser hvordan man nemt og billigt kan lave vikingehjelme, sværd og skjolde - udstyret børnene skal have udleveret ved Post 1.

Til posterne hører der naturligvis også hjemmelavede kopiark - disse kan hentes her:

13 Skjolde


Et lille udpluk


Korkprop-båd instruktion












Ovenover er der inspiration til et sejl.

Labyrint














Skatten:


Jeg har en skattekiste som skal fyldes med mad - vi skal have vikingeskibe (hotdogs). Alle ingredienser kommer naturligvis i "autentisk" emballage. Dvs. pølserne kommer i stofposer jeg selv syr, det samme med brødene. Ketchup, remoulade, ristede løg osv. kommer i nogle andre bøtter/skåle. Jeg har endnu ikke helt besluttet mig for hvordan og hvorledes, men du kan jo bruge det du vil.

Maden skal naturligvis tilberedes over bål i bålhytten.




Invitation til børnefødselsdag - Vikingetema

Ja så er der lige lidt under en måned til at mit dejlige bonusbarn fylder år - han bliver 7 år og med det følger der naturligvis også en børnefødselsdag for enten drengene, pigerne eller dem alle sammen. Af økonomiske årsager har vi valgt kun at invitere drengene.

Vi skal kunne hamle op med de fede børnefødselsdage, de der bliver holdt i legeland, svømmehaller osv. Det kræver lidt kreativitet og et drys af fantasi. Det har jeg heldigvis masser af!

Vi har sammen med Marcus besluttet at holde en ægte vikinge-fest. Jeg har været inde på naturstyrelsens hjemmeside og booke shelterplads og en naturbase på Næstved kommunes hjemmeside. Naturbasen er en stor bålhytte, der ligger lige ved siden af shelterpladsen. Vi kendte stedet fordi vi i sommerferien ferierede netop der. Men der er masser af gode valgmuligheder.

Det første man skal er selvfølgelig at sende invitationerne ud. Jeg er heldigvis også efterhånden ved at være ret dygtig til at bruge fotoredigeringsprogrammer - ikke ekspert, men det kommer nok. Jeg bruger et gratis program der hedder PhotoFiltre7 og det er et udmærket alternativ til Photoshop.

Det kan downloades her.

Med programmet har jeg lavet en fin invitation:


Jeg har naturligvis fjernet vores personlige oplysninger og invitationen kan frit benyttes/printes/gemmes hvis du/I har lyst.

Præsentationen af invitationen er også vigtig - den skulle gerne kickstarte nysgerrigheden og forventningerne så børnene glæder sig til at komme til fødselsdag.
Jeg har derfor valgt at rulle invitationerne og "lukke" dem med et stykke sejlgarn. Derudover jeg har klippet små runde læderstykker ud hvorpå navnene på de inviterede er skrevet på og bundet dem fast på hver invitation.
Invitationerne er lagt i en flettet kurv så de er nemme at dele ud ovre i skolen.




Man kunne have valgt at printe invitationerne ud på noget farvet papir, men det havde jeg desværre ikke til rådighed.

Henover de næste dage/uger vil jeg dele flere gode ideer og instruktioner til en børnefødselsdagsfest med vikinge-tema - så følg endelig med.




tirsdag den 16. september 2014

Øreringe med efterårsfarver

Så er efteråret her og farverne inspirerer. De fleste der kender mig ved at jeg har en svaghed for øreringe og har en masse der, ligesom mit tøj, enten er meget anderledes, store eller farverige. Igår var jeg lige en tur inde i perlebutikken for at snuse rundt og finde inspiration og faldt over disse skønne efterårsblade og tænkte at dem måtte jeg eje. Nu har jeg i dag siddet og leget med lidt smykkedelene og fået lavet de skønneste efterårs-øreringe og jeg er ganske tilfreds med resultatet :)






lørdag den 13. september 2014

Ny kjole

Så er det imorgen vi skal til 90-års fødselsdag og jeg ville gerne have mig en ny kjole at tage på. Efter en tur i Tiger og et kig i garderoben besluttede jeg mig for at lave en makeover af en plettet kjole istedet for at smide den ud.



Her er materialerne til selve kjolen: 


  • Elastik
  • Stof (jeg har brugt stoffet fra et gammelt retro-dynebetræk)
  • En gammel kjole/top


Jeg skal kun bruge den øverste del af kjolen,og som man kan se på den så er den plettet, men det gør ikke noget for det bliver klippet fra. Man kan bruge en hvilken som helst top, med eller uden ærmer, det behøver ikke være en kjole.





Materialerne til knapperne:


Min kjole skal dekoreres med knapper og jeg fandt det her "gør-det-selv"-kit i Tiger til 20kr, det indeholder knapper og en skabelon til stoffet og selve værktøjet til at presse knapperne med og det er ret simpelt - bare følg instruktionerne på pakken.

  • "Gør-det-selv"-knappekit
  • Stof  (jeg har valgt det samme stof som er brugt til kjolen)








Fremgangsmåde:


Først måler jeg stoffet ud til skørtet. Jeg har taget stoffet og viklet det rundt om mig selv 1 1/2 gang. I første omgang ville jeg have haft en lang kjole, men ombestemte mig senere, så du kan vælge at klippe stoffet til i den længde du ønsker inden du begynder at sy, du kan også gøre som jeg og vente med at tilpasse længden til når kjolen er færdig.

Dernæst syr du siderne sammen ret mod ret.

Find ud af hvor højt oppe du ønsker at kjolen skal sidde på den gamle top og klip toppen over (husk plads til søm)




Nu skal du have skørtet til at passe med toppens åbning. Det gør du ved at klippe et stykke elastik i den samme længde som omkredsen på toppens kjoleåbning.

Sy elastikkens ender sammen.

Derefter deler du elastikken op i 4 lige store stykker og markerer hvert "hjørne" med en tush.

Det samme gør du med skørtet og fastgør elastikkens markeringer til skørtets markeringer og syr den på indersiden.




Nu syr du kjolens skørt fast til toppen - ret mod ret.

Hvis du som jeg har ventet med at bestemme længden af kjolen er det nu at du skal have syet kjolesømmen for neden. Og evt have klippe skørtet op.

Til sidst kan du dekorere toppen med dine hjemmelavede knapper eller hvad du ellers kan finde på.

Tip: Jeg stod foran spejlet med kjolen på og satte knapperne der hvor jeg gerne ville have dem og stak en nål igennem øjet på bagsiden. På den måde rykker knapperne sig ikke når jeg tager kjolen af for at sy dem på.

mandag den 8. september 2014

Hyldebærsuppe

Jeg elsker efterår, jeg elsker farverne jeg elsker at aftnerne bliver mørkere og byder til indendørshygge. Det bliver en anelse koldere og nu behøver man ikke længere have dårlig samvittighed over at sidde med kreative projekter indenfor.

I haven har vi en hyld som igennem de sidste par år har vokset sig stor og den har i år givet en del hyldebær, så for første gang har jeg ikke måttet supplere med bær "udefra". Marcus og jeg plukkede derfor alle hyldebærene da han kom hjem fra SFO, rensede dem og så skulle vi lave en af Marcus' favoritter - Hyldebærsuppe med smørstegte franskbrøds-croutoner - Det er nu også en af mine favoritter.




Hyldebærsuppe med smørstegte franskbrøds-croutoner


1kg hyldebær
15dl vand
1tsk kanel
6 hele nelliker
3 æbler
100g sukker

Franskbrød/toast
Smør/margarine

Jævning:
Maizena
vand


Fremgangsmåde:


1) Først renses bærene og de groveste stilke fjernes. 
Bærrene, vand og krydderier kommes i en gryde.

2) Skræl æblerne og fjern kernehus, 
skrællerne og kernehuse kommes også i gryden.
Kog bærrene i ca. 20 min





3) Imens skæres æblerne i både og sættes til side.
Franskbrød skæres i tern.



Tip: Dagsgammelt franskbrød er bedst, 
har man ikke det er min erfaring at toastbrød er bedre end et friskt.

4) Når bærrene er kogt sies bærrene fra og saften hældes tilbage i gryden.
suppen smages til med sukker og æblebådene tilsættes og koges med i 5-10 min

5) Suppen jævnes.

6) Smelt fedtstof på en pande og rist croutonerne - pas på de ikke brænder på!

Velbekomme